Billackering - Fakta om och tips på Billackering
Typer av billackering

Typer av Billackering

Det finns flera olika sätt att lägga på billack och arbetsmängden och resultatet beror mycket på vilken typ av billackering man använder men mycket också på hur skicklig billackeraren är. De vanligaste appliceringssätten för billacken är:

  • Sprutlackering är det vanligaste metoden som används vid billackering
  • Bättringslacka bilen med nål eller minipensel
  • Måla billack med pensel

Sprutlackering

Vid riktig billackering används alltid sprutmålning eftersom resultatet alltid blir snyggt och jämnt. Dock krävs det mycket erfarenhet och skicklighet att kunna använda sprutmålning vilket många fått erfara som köpt ett sprutmålningsset men inte lyckats bra med att lackera bilen hemma.

För större billackarbeten nyttjas tryckluft som dels finfördelar lackfärgen till en dimma men även förflyttar färgen från färgbehållaren, genom färgsprutan till bilplåten.

Det förekommer även att billackering av mindre detaljer görs med hjälp att sprayburkar som innehåller billack.Måla med nål eller micropensel

Billack

Om du fått en liten skada på bilen från ett stenskott eller en liten repa i lacken behöver inte hela plåten lackas om. Till alla bilar finns det små färgflaskor som är anpassade till billackens färg. Efter att rengjort skadan mycket noggrant så kan repan eller jacket fyllas ut med färg med hjälp av en liten nål eller pensel.

Att åtgärda mindre skador hjälpligt går att göra själv men vill man att resultatet ska bli riktigt bra är det rekommenderat att åka till billackeraren som är proffs på detta. Innan du åker dit så är det bra att kolla med billackeringsfirman om de har just din bils nyans hemma eller om du ska åka till bilförsäljaren och köpa detta först.

Måla billack med pensel

Det går att måla och även lacka en bil med en stor fasadpensel men det förekommer mest på hippie-liknande bilar som snabbt, enkelt och billigt ska få ett kul mönster eller intressant färg. Det största problemet med billackeringar som är gjord med pensel är att de aldrig blir jämna i lacken och att de lättare blir smutsiga i jämfört med sprutlackerade bilar.